De afdeling kinderrevalidatie van het Universitair Ziekenhuis in Gent wil graag een belevingstraject radio organiseren voor 6 a 8 kinderen en jongeren tussen 10 en 15 jaar die langdurig moeten revalideren.

In een traject van acht dinsdagen maken ze bij een echt radiostation kennis met radio, en ontdekken ze onder begeleiding van het REC Radiocentrum de creatieve mogelijkheden van het medium.

Het is de bedoeling dat de jongeren plezier maken, zich kunnen uiten aan de hand van radio en het technische luik rond radio ontdekken.

In een team werken ze samen naar een eigen radiouitzending, die bij het einde van het project te horen is binnen de muren van het UZ. De kinderen maken zelf reclame voor deze radiouitzending door flyers te ontwerpen en uit te delen. Na afloop van het traject krijgen de begeleiders van de kinderen zelf voldoende tools mee om zelfstandig met de kinderen aan de slag te kunnen met audio/radio binnen de muren van het kinderrevalidatiecentrum. In het beste geval leidt dit project naar een verdere tijdsbesteding van een of meerdere van de kinderen met het medium radio en contact met andere jonge radiomakers.

Doelstellingen

  • De kinderen proeven van radio maken in de studio, ontdekken de basics, verdiepen zich in de mogelijkheden en gaan er creatief mee aan de slag in een traject van 8 weken.
  • De kinderen kunnen zich creatief uiten met radio en ontdekken ook het technische luik van radio maken.
  • De jongeren kunnen nieuws garen en verwerken en ontdekken dat radio maken “cool” is.
  • De kinderen hebben een zinvolle tijdsbesteding met radio voor enkele weken, en vergeten hun zorgen door het ziekenhuis te verlaten en in een bruisende ‘nieuwe’ omgeving terecht te komen.
  • De kinderen werken samen naar een eindresultaat, namelijk hun eigen radio uitzending, die binnen de muren van het UZGent kan worden uitgezonden, en waarvoor de kinderen zelf reclame kunnen maken.
  • De revalidatiebegeleiders van het UZGent krijgen tools om achteraf met de kinderen en met beperkt eigenopnamemateriaal rond audio en radio te werken.

Beschrijving van het traject

  1. Kennismakingsworkshop. De jongeren gaan in groep op bezoek bij de Gentse jongerenradioUrgent.fm, krijgen er een rondleiding en maken er onder begeleiding zelf een eerste radioprogramma van 1uur. We bereiden 2 uur voor en nemen 1 uur op. De workshop wordt door 2 radiomakers van Urgent.fm begeleid.
  2. Workshop ‘word radioreporter’. Opnametechnieken, interviewtechnieken, bekende person interviewen.
  3. Workshop interviewsessie in het UZ. (verzoekjes + gesprekjes)
  4. Jingles opnemen, interviews leren monteren.
  5. Workshop muziek kiezen / verder monteren
  6. Workshop radiospelletjes bedenken, opnemen en monteren
  7. Workshop hoorspel. Verhaal bedenken, rollen uitschrijven en opnemen met extra geluiden.
  8. Workshop radioprogramma maken. De jongeren maken op Urgent.fm opnieuw een eigen radiouitzending,maar gebruiken deze keer eigen jingles, opgenomen interviews en laten hun hoorspel horen. De jongeren doen zelf live techniek. 2 begeleiders zijn aanwezig om alles in goede banen te leiden.
  9. Kadervorming. Deze sessie is enkel bedoeld voor de begeleiders van de kinderen. In deze workshopskrijgen ze tools aangereikt om nadien binnen de muren van het kinderrevalidatiecentrum zelf creatief metradio / audio aan de slag te gaan met de kinderen.
Go to top